Optredens

Let op: de meest actuele informatie over optredens van gildedichters in hun rol als stadsdichter vindt u altijd op www.facebook.com/stadsdichtersgilde.


Waar kunt u ons verwachten in januari 2016

 • 2 januari Nieuwjaarsreceptie
  Nieuwjaarsreceptie Gemeente Utrecht o.a. Gildemeester Alexis de Roode
  Locatie: Stadsschouwburg Aanvang: 20:00 Toegang: op uitnodiging
  website: www.utrecht.nl
 • 10 januari Nieuwjaarsduik Culturele Zondag
  Utrecht neemt afscheid van Ingmar Heytze als stadsdichter.
  Locatie: Stadhuis Aanvang: 15:15 Toegang: gratis (maar komt op tijd want het wordt druk)
  website: http://www.culturelezondagen.nl/zondag/2016/nieuwjaarsduik
 • 21 januari Onthulling trapgedicht ‘Op eigen kracht’
  Op uitnodiging van medewerkers van het Stadskantoor schreef Onno Kosters het 42 regels tellende gedicht “Op eigen kracht”. Het gedicht wordt in 21 sets van twee regels over de 21 verdiepingen die het trappenhuis van het Stadskantoor telt aangebracht.
  Locatie: Stadskantoor Aanvang: 16:30 Toegang: Gratis
  extra info:
  Het geheel werkt twee kanten op; het geheel is één gedicht, met twee gezichten. Als je van boven naar beneden loopt, lees je een ander gedicht dan als je van beneden naar boven loopt. Dit alles op in het kader van “nudging”, waarbij medewerkers worden gestimuleerd zich op gezondere wijze door het gebouw te bewegen en niet de lift, maar de trap te nemen.
  De benodigde fondsen voor de realisatie van het gedicht werden deels door medewerkers van het Stadskantoor zelf bij elkaar gebracht door middel van crowdfunding.
 • 24 januari Bundelpresentatie
  Els van Stalborch presenteert haar nieuwe bundel ‘Tijd vergist zich’. De bundel komt uit bij uitgeverij Magonia.
  Locatie: Woudkapel te Bilthoven Aanvang: 16:00 Toegang: gratis
  Met medewerking van Edwin Berg, pianist, Martin Baasten, hebraicus en literator, Jan van der Haar, dichter en vertaler en Meindert Boersma theoloog en dichter.
 • 28 januari Utrecht viert Gedichtendag.
  Het Utrechts Stadsdichtersgilde geeft twee gratis optredens weg in literaire boekhandels.
  Van 19.30 tot 20 uur in de Literaire Boekhandel op de Lijnmarkt 17,  met Jan van der Haar, Alexis de Roode, Pauline Pisa, Nanne Nauta, Els Stalborch, Peter Knipmeijer en Onno Kosters.Van 20:30-21:00 uur in Savannah Bay, Telingstraat 13 met Vrouwkje Tuinman, Fred Penninga, Mark Boog, Ruben van Gogh, Baban Kirkuki, Peter Drehmanns en Maarten Das

  Tijdens deze optredens worden ook de nieuwe leden Pauline Pisa en Maarten Das voorgesteld aan de stad.
  Toegang: gratis.

 • 31 januari Gluren bij de buren
  met o.a.
  – Mauritsstraat 80 om 14:30: Nanne Nauta vertelt over zijn poëzie en draagt voor.
  website: http://www.glurenbijdeburen-utrecht.nl

Waar kunt u ons verwachten in mei 2015

3 mei 2015: De Culturele Zondag van 3 mei staat in het teken van de bevrijding in mei 1945. Tijdens deze Culturele Zondag kunt u kijken en luisteren naar Alexis de Roode, Fred Penninga, Baban Kirkuki en Els van Stalborch.

 • Alexis de Roode schreef een gedicht naar aanleiding van het gedicht De Achttien Dooden van Jan Campert, dat in de WOII in Utrecht als rijmprent werd uitgegeven. De uitgave betekende de start van uitgeverij De Bezige Bij. Ter gelegenheid van Utrecht 40-45 wordt ook van het nieuwe gedicht een rijmprent in oude stijl gemaakt. Alexis de Roode draagt het gedicht voor bij de opening van de fototentoonstelling Oorlogsarena: Utrecht 40-45 op het Domplein.
 • Fred Penninga draagt gedichten over de Tweede Wereldoorlog in Utrecht voor, bij vertrek van de rondleidingen door Gilde Utrecht. Penninga is een van de drie dichters in het Stadsdichtersgilde die de oorlog nog heeft meegemaakt – als baby.
 • Baban Kirkuk schreef een gedicht bij de dansvoorstelling van Leah Jacob over het thema onderduiken en identiteit. Daarbij liet hij zich inspireren door de jonge Utrechtse verzetsheld Wim Eggink. Baban draagt het gedicht voorafgaand aan de dansvoorstelling Remember Me voor.
 • Els van Stalborch schreef een gedicht bij de dansvoorstelling ROSES van De Dansers, dat handelt over Die Weisse Rose. Ze leest het gedicht voorafgaand aan de voorstelling voor.

29 mei: De presentatie van het 8e zadelhoesje met een tekst van Mark Boog. Mark geeft ter gelegenheid hiervan een optreden met zijn band Poetry in Motion. Plaats: Het Literatuurhuis, aanvang: 20:00 uur.

29 mei: Park Bloeyendael bestaat 25 jaar. Bij de festiviteiten treed o.a. de gildemeester Alexis op. Meer info volgt later.

31 mei: Bundelpresentatie SCHADUWPELOTON. Reserveer deze dag vast in uw agenda. Ter gelegenheid van de Tourstart schreef het complete gilde een toerbundel bij het parcours van de 1e etappe. De gedichten zijn vertaald in het Engels en Frans. Plaats: Broese. Meer info volgt.


Waar kunt u ons verwachten in maart 2015

NB Voor de meest actuele informatie over optredens van de betrokken dichters in hun rol als stadsdichter vindt u op Facebook.

27 maart: bundelpresentatie ‘Utrecht voor beginners en gevorderden’ van Ingmar Heytze in Filmtheater ’t Hoogt, Hoogt 4, 3512 GW te Utrecht. Op het programma staan voordrachten van het Utrechts Stadsdichtersgilde en natuurlijk van Ingmar Heytze zelf. Aanvang 17.00u.
30 maart: De stadsdichters stellen zich voor aan de stad – Baban Kirkuki. In 2015 stelt het Stadsdichtersgilde zich voor aan de stad. Elke vierde maandag van de maand, van 12 – 12.30 zal een van de gildedichters plaatsnemen in de grote groene Stadsdichtersstoel in de trouwzaal van het oude Stadhuis, om tijdens lunchtijd voor te lezen uit eigen werk.


Waar kunt u ons verwachten in februari 2015

NB Voor de meest actuele informatie over optredens van de betrokken dichters in hun rol als stadsdichter vindt u op Facebook.

In 2015 stelt het Stadsdichtersgilde zich voor aan de stad. Elke vierde maandag van de maand, van 12 – 12.30 zal een van de gildedichters plaatsnemen in de grote groene Stadsdichtersstoel in de trouwzaal van het oude Stadhuis, om tijdens lunchtijd voor te lezen uit eigen werk.

Tot en met 4 februari is het Gedichtenweek. U kunt dan in het hele land zo maar dichters in het wild tegen komen.
12 februari: Voor wie ik lief heb wil ik heten…’ in DE WOUDKAPEL te Bilthoven m.m.v. Nanne Nauta, Fred Penninga, Baban Kirkuki en Els van Stalborch.
23 februari: het Stadsdichtersgilde stelt zich voor aan de stad: Els van Stalborch. Zij treedt op met pianist Edwin Berg.


Waar kunt u ons verwachten in januari 2015?

NB Voor de meest actuele informatie over optredens van de betrokken dichters in hun rol als stadsdichter vindt u op Facebook.

In 2015 stelt het Stadsdichtersgilde zich voor aan de stad. Elke vierde maandag van de maand, van 12 – 12.30 zal een van de gildedichters plaatsnemen in de grote groene Stadsdichtersstoel in de trouwzaal van het oude Stadhuis, om tijdens lunchtijd voor te lezen uit eigen werk.

11 januari: Tijdens de Culturele Zondag, de Nieuwjaarsduik, kunt u ons vinden bij de Winkel van Sinkel. Daar wordt het nieuwe (nummer 5 van de hand van Ingmar Heytze) zadelhoesje van januari gepresenteerd. Tevens heeft u de kans uw verzameling aan te vullen met de eerder verschenen hoesjes.
26 januari: het Stadsdichtersgilde stelt zich voor aan de stad: Ruben van Gogh.
Van 29 januari tot en met 4 februari is het Gedichtenweek. U kunt dan in het hele land zo maar dichters in het wild tegen komen.


Uw Gilde tijdens Gedichtenweek 2014

Vanaf donderdag 30 januari t/m 5 februari is het Gedichtenweek in Nederland en dus ook in Utrecht. Hieronder een overzicht waar en wanneer in Utrecht u uw Gildedichters kunt vinden deze week:

Donderdag 30 januari:

 • Het Gilde verspreidt deze dag posters en ansichtkaarten met gedichten van alle gildedichters door de hele stad. Nadere info volgt. M.m.v.: het hele gilde

Vrijdag 31 januari:

 • De maandelijkse dichtersborrel staat in het teken van Gedichtenweek. Lees en hoor werk van gildedichters bij Café Willem Slok. Meestal aanwezig: Alexis de Roode, Peter Drehmans, Nanne Nauta.

Zaterdag 1 februari:

 • Het NK Poetry Slam wordt (o.a.) gepresenteerd door Ellen Deckwitz. Zie hier voor meer info.
 • De Bovenkamer, een huiskamer event mede georganiseerd door Nanne Nauta met o.a. Ruben van Gogh die komt vertellen over zijn bundel Nikola. Zie hier voor meer info.
 • Mark boog leest voor in boekhandel Manschot te Nieuwegein.

Zondag 2 februari:

Ingmar Heytze presenteert een nieuwe bundeling in boekhandel Savannah Bay m.m.v. diverse gildedichters. Zie hier voor meer info.

Koor Leeuwenhart zingt in theaterhuis de Berenkuil werk van o.a. Ruben van Gogh en Vrouwkje Tuinman. Zie hier voor meer info.


Culturele Zondag 2 juni Vocaal Kabaal

Op zondag 2 juni, de verjaardag van de stad Utrecht, is er weer een culturele zondag in Utrecht. Het thema is Vocaal Kabaal. U kunt hier het gehele programma lezen.
Het Dichtersgilde doet natuurlijk mee. Op het centrale plein in de Bibliotheek (van 14.30 – 15.00 uur) kunt u luisteren naar Mark Boog met zijn band Poetry in Motion, en naar Peter Drehmanns die zijn gedichten zingt.


Het Utrechts Dichtersgilde in Oud Amelisweerd

Op Gedichtendag 2013 trad het Utrechts Dichtersgilde op in het sfeervolle Oud Amelisweerd. In het kader van ‘Uitzending gemist’ kunt u hier (terug)kijken.


 

Gedichtendag bij de IKEA

wpid-DSC_0489

AD/UN 1 feb


Presentatie nieuwe dichtbundel Ruben van Gogh

Zondag 3 februari 15:00 uur in Boekhandel Savannah Bay.

Savannah Bay presenteert met trots de nieuwe dichtbundel van Ruben van Gogh.

De dichter houdt deze bundel feestelijk ten doop in een speciaal door hem samengesteld programma, met voordracht, muziek, signeren en borrel.

Hierin treden op:
~ David Mulder, voormalige helft van het zangduo de Lomboys, romanschrijver, dichter en kunstprojectuitvoerder
~ Ward van der Houwen, (medisch) instrumenten-ontwikkelaar, (Russisch) kosmonautenprogrammakenner, bevlogen spreker en dichter
~ Koosje Sekrève, zangeres (in opleiding) uit het Westland.

Toegang vrij, aanmelden gewenst via info@savannahbay.nl of bij Ruben.

Ruben van Gogh
Sinds zijn debuut “De man van taal” is Ruben van Gogh een veelgevraagde gast én presentator op poëziefestivals.Daarnaast werkt hij als librettist, dichter-in-opdracht en interviewer. Samen met Alexis de Roode en Ingmar Heytze maakt hij deel uit van het Utrechts Dichtersgilde, een collectief van stadsdichters van de Domstad.

http://rubenvangogh.nl/

“Hier begint het leven”
De afgelopen jaren ontkiemden prachtige nieuwe gedichten van Van Gogh.” Hier begint het leven” is zijn vijfde en misschien wel meest persoonlijke bundel. Het is de eerste uitgave van zijn hand die bij Uitgeverij Podium verschijnt. Vol verwondering en soms zwaarmoedig kijkt hij naar de vele verschuivingen in het bestaan; steeds in de lichte en speelse toon die zijn werk kenmerkt:
‘ ik vermoed een wereld buiten/ de wereld waarin ik besta/ mij ontbreekt de tijd daar/ uitgebreid bij stil te staan’
Onverschrokken gaat hij in deze bundel het volle leven langs, hij dicht over een liefde, een kind, een reis. En over de dood, de smerige dood.

http://uitgeverijpodium.nl/book/407/Hier-begint-het-leven-%20/

Let op: de presentatie begint om 15 uur. Onze koopzondag van februari is dus van 13-15 uur, daarna is de winkel enkel toegankelijk voor bezoekers van de presentatie. Uiteraard kun je als bezoeker tijdens de presentatie het boek (en andere boeken) gewoon ter plekke aanschaffen.


Gratis gildebundels op Gedichtendag

DWARS DOOR DE STAD

Het Utrechts Dichters Gilde deel 2500 gratis dichtbundels uit op Gedichtendag, 31 januari a.s.

Gedichtenweek

In de eerste Landelijke Gedichtenweek zullen horden poëziezuchtige mensen de boekhandels afstruinen, op zoek naar dichtbundels, en tijdens festivals en meetings zullen dichters worden belaagd door dolblije fans. De week begint op donderdag 31 januari 2013 met Gedichtendag en eindigt op woensdag 6 februari.

Dat kan beter!

Iedereen die in deze week voor 15 euro aan poëzie koopt, krijgt een minibundeltje van Anna Enquist cadeau. Aardig. Maar het Utrechts Dichtersgilde vond toch dat het anders kan en moet. En vooral: royaler. Daarom is in korte tijd een bundel gemaakt met werk van 13 Utrechtse dichters (de vijf kernleden van het Gilde en acht nieuwe leden). Deze bundel, zestig pagina’s groot, wordt op 31 januari, Gedichtendag, GRATIS verspreid door leden van het Dichtersgilde. U hoeft niet eens eerst 15 euro te besteden aan poëzie – al mag dat natuurlijk best.

Dwars door de stad – uitdelen en presentatie

In bejaardentehuizen en in medische centra, in boekhandels en antiquariaten, in scholen, hogescholen en op de universiteit, in het Stadhuis, de Dienst Burgerzaken en op het station, in sigarenmagazijnen en misschien zelfs bij de IKEA – overal zullen de gratis bundels worden uitgedeeld. De uitdeelactie vindt zijn einde én hoogtepunt tussen 15u en 17u in het Museum Oud-Amelisweerd (MOA). Het museum is nog in aanbouw, maar opent exclusief voor de dichters van het gilde zijn deuren. Vanaf 15u staat het huis vol voordragende gildedichters, om 16.30u is de officiële overhandiging van het eerste exemplaar met een goed glas erbij. Het Gilde zal nagenoeg voltallig aanwezig zijn. U bent meer dan welkom vanaf 14.30u – in de hal vindt u een klein schema van wie precies waar in het huis voordraagt, en hoe laat.

De voordrachten

Zoals gezegd: door het hele huis staan dichters voor te dragen. Aangezien het Gilde te gast is in het nieuwe MOA, dat vanaf 2013 de Armando Collectie zal gaan huisvesten, doet iedereen als eerbetoon ook een gedicht van Armando. Toegang en bundel gratis, vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Het Utrechts Dichters Gilde anno 2013

Chrétien Breukers (Gildemeester), Mark Boog, Maarten Das, Ellen Deckwitz, Peter Drehmanns, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Baban Kirkuki, Peter Knipmeijer, Onno Kosters, Nanne Nauta, Alexis de Roode en Vrouwkje Tuinman.

MOA | Museum Oud-Amelisweerd​
Koningslaan 9​
3981 HD Bunnik​


Onthulling stoeptegelgedichten Coornhertstraat

Voorbeeld van zomaar zo’n tegel
7CED16DB-54FA-4068-BA07-5B29529403295

Zaterdag 24 september om 17u, zullen in het bijzijn van wethouder Everhardt (oa Welzijn/WMO) de 25 stoeptegels worden onthuld, die het Utrechts Dichtersgilde schreef voor de Coornhertstraat.
Chrétien Breukers, Ingmar Heytze en Ruben van Gogh verzorgen tevens een korte voordracht.

Coornhertstraat, 17u


Voltallig gilde op de Nacht van de Poëzie

Tijdens de 30ste editie van de Nacht van de Poëzie geeft het volledige gilde act de présence, zij het op verschillende podia: Ingmar Heytze is co-presentator van het hoofdprogramma en zal in die hoedanigheid zijn gildegenoten Chrétien Breukers en Ellen Deckwitz aankondigen. Alexis de Roode presenteert de Poetryslam op een belendend podium en Ruben van Gogh verzorgt doorlopende koptelefoonvoordrachten in de wandelgangen.

Nacht van de Poëzie
Zaterdag 17 september, Stadsschouwburg Utrecht


Optreden op Culturele Zondag 4 september

Tijdens de Culturele Zondag op 4 september is het gilde in wisselende samenstelling te vinden in en rond het Catharijneconvent tijdens het festival De Ontmoeting.

Programmering:
12.30 – 13.00: Podium pandhof – Utrechts Dichters Gilde
14.00 – 14.30: Podium Voorplein – Utrechts Dichters Gilde
14.30 – 15.00: Podium pandhof – Utrechts Dichters Gilde
15.00 – 15.30: Podium Voorplein – Asfaltfeeën
15.30 – 16.00: museumcafé – – Utrechts Dichters Gilde REIKT PENNING UIT AAN ANNIE BROUWER
16.00 – 16.30: Podium Voorplein – Asfaltfeeën


Gilde compleet, maar verspreid, in Huis

Het complete Utrechts Dichtersgilde is aanwezig bij het vijfde Huis van de Poëzie, tijdens Gedichtendag. Alleen zijn allen in verschillende hoedanigheden bezig: Ingmar Heytze loopt rond, als organisator en geestelijk vader van het Huis, Alexis de Roode en Ruben van Gogh presenteren programma-onderdelen, Ellen Deckwitz is interrumperend dichter en verzorgt een spreekuur en Chrétien Breukers is als uitgever verantwoordelijk voor de tweede Schone Zakdoek uitgave van het Gilde, waarin Bernhard Christiansen als dichter debuteert.
Dit alles vanaf 20u in een, nu al, zo goed als uitverkocht Huis van de Poëzie (Stadhuis, Utrecht).


Gildevoordracht bij Croneprijs

Tekening: Kees Wennekendonk

Bij de uitreiking van de CCS Croneprijs 2011, postuum toegekend aan Willem Barnard (Guillaume van der Graft), zal het Utrechts Dichtersgilde hun zogeheten Van der Graft varianten ten gehore brengen. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagavond 2 februari, in het stadhuis van Utrecht.
Verder met medewerking van Kees Wennekendonk en de stem van Vrouwkje Tuinman.


Langs Berg en Dal klinkt hoorngeschal

Ieder heeft zijn eigen levensverhaal, maar slechts weinigen mogen zich verheugen in het eigen levenslied. Elf hoogbejaarde inwoners van Overvecht krijgen dit cadeau via het project Langs berg en dal. Gedurende een paar maanden voerden zij gesprekken over hun leven. Dichters van het Utrechts Dichtersgilde doken in de aantekeningen van de gesprekspartners en maakten gedichten van de levensverhalen. Vervolgens hebben muzikanten er composities, melodie en ritme aan toegevoegd.

Lees verder op: Urban Pilots


 

Asfaltfeeën op Lowlands

De asfaltfeeën

Gildebroeders Heytze en Decwitz vormen samen met bassist Cor van Ingen de Asfalfeeën. Op Lowlands treden zij zondag 22 augustus op. Meer informatie hier.